Πλήρες

ΠΛΗΡΕΣ BIOΓPAΦIKO ΣHMEIΩMA

-Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη  τον Δεκέμβριο του 1941. Ο πατέρας μου ήταν γιατρός δερματολόγος, αλλά πέθανε όταν ήμουν 11 ετών, ενώ η μητέρα μου είχε πεθάνει όταν ήμουν 5,5 ετών. Στα γυμνασιακά μου χρόνια λόγω των ειδικών οικογενειακών συνθηκών ήμουν οικότροφος ή ημίτροφος στη ιστορική σχολή Κωνσταντινίδη. Μπήκα στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ με εξετάσεις το 1959 και αποφοίτησα πρώτος την περίοδο  Νοεμβρίου του 1965.

-Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος ανθυπίατρος δύο χρόνια (1966-1968) και από αυτά τον ενάμισι χρόνο ως γιατρός μονάδος πυροβολικού (166 ΜΒΠ).

-Εργάστηκα ως αγροτικός ιατρός επί 26 μήνες στη Μαρίνα Ημαθίας, έχοντας στην ευθύνη μου συνολικά πέντε χωριά (1968-1970).

-Πήρα ειδικότητα Παθολογίας  στην Α’ Παθολογική κλινική (1970-1973) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ την οποία διηύθυνε τότε ο  αείμνηστος καθηγητής Δ. Bαλτής. Η κλινική Βαλτή ήταν πρότυπο παθολογικής κλινικής με πανελλήνια φήμη.

-Με προτροπή του καθηγητή Βαλτή συμμετείχα σε εξετάσεις του ΙΚΥ για υποτροφία, χάρη στην οποία και μετεκπαιδεύτηκα στη Διαβητολογία επί 14 μήνες 1974-1975 στο Λονδίνο, στη διεθνώς γνωστή Διαβητολογική κλινική του King’s College Hospital. Ας σημειωθεί ότι την κλινική αυτή ίδρυσε ο ιατρός R. D. Lawrence, ο οποίος είχε εμφανίσει νεανικό διαβήτη στα φοιτητικά του χρόνια και ήταν ο πρώτος ασθενής που άρχισε θεραπεία με ινσουλίνη. Απόρροια της μετεκπαίδευσής μου στο εξωτερικό ήταν το πρώτο βιβλίο μου για τον σακχαρώδη διαβήτη που εκδόθηκε το 1976

-Mετά την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη εκπόνησα τη διδάκτορική μου διατριβή με θέμα την επίδραση του οινοπνεύματος στον μεταβολισμό γλυκόζης και λιπιδίων. (Διδάκτωρ Iατρικής σχολής AΠΘ με άριστα το 1978) και επεδίωξα να εφαρμόσω τις γνώσεις που είχα αποκτήσει μέχρι τότε.

-Εξελίχθηκα ομαλά στην πανεπιστημιακή ιεραρχία του ΑΠΘ ως βοηθός έδρας, λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητή και τέλος εξελέγην τον Μάιο του  2003 καθηγητής.

-Από το 1978 έθεσα σε λειτουργία το Διαβητολογικό ιατρείο της Β’ Προπαιδευτικής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (τότε κτήριο Αγία Σοφία). Από το 1978 έως το 2004 πέραν των καθηκόντων μου για παρακολούθηση νοσηλευόμενων ασθενών ―διαβητικών και μη― καθώς και μαθημάτων σε φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς, εργαζόμουν μόνος αρχικά και αργότερα με διάφορους συνεργάτες στο τακτικό διαβητολογικό ιατρείο.

-Ήμουν υπεύθυνος της λειτουργίας του Διαβητολογικού Kέντρου στο Iπποκράτειο νοσοκομείο από της ιδρύσεώς των Διαβητολογικών Κέντρων (ΔΚ) που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργού κ. Γ. Σούρλα το 1990 (τότε ήταν το μόνο ΔΚ στη Θεσσαλονίκη) μέχρι τον Oκτώβριο του 2004, οπότε εξελέγην διευθυντής της A’ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.  Εργάστηκα ως διευθυντής της παραπάνω κλινικής επί τέσσερα χρόνια μέχρι την αποχώρησή μου από την ενεργό υπηρεσία. Το ΑΠΘ με τίμησε αμέσως μετά την αφυπηρέτησή μου με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.

-Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας Μελέτης του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΑSD) από το 1975 και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) από το 1976. Το 1987 πρωτοστάτησα στην ίδρυση της Διαβητολογικής Εταιρίας Β. Ελλάδας (ΔΕΒΕ) με σκοπό να αυξήσουμε στη Θεσσαλονίκη την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων των διαβητολόγων ιατρών μεταξύ μας. Υπήρξα πρόεδρος της ΔΕΒΕ επί τρεις τριετείς θητείες), καθώς και γραμματέας της Ιατρικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης επί δύο θητείες. Πιστεύω ότι η ίδρυση της ΔΕΒΕ με τα ετήσια συνέδριά της και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς και η από το 1988 κυκλοφορία του επιστημονικού Διαβητολογικού περιοδικού «Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά» συνέβαλαν  στην επιστημονική κατάρτιση πολλών γιατρών στην Διαβητολογία με τελικούς αποδέκτες και ωφελημένους τους πάσχοντες από διαβήτη. Έτσι σήμερα βλέπουμε σε πολύ μικρότερο βαθμό σοβαρές χρόνιες επιπλοκές που διαπιστώναμε παλαιότερα. Στο Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου εκπαιδεύτηκαν με την ευθύνη μου πάνω από 30 γιατροί οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχωσαν διάφορα Διαβητολογικά ιατρεία νοσοκομείων της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας.

-Υπήρξα επί μια τριετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής και για έναν χρόνο πρόεδρος του.

-Υπήρξα επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε δύο θητείες. Τέλος διετέλεσα διευθυντής του τομέα Παθολογίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

-Ήμουν κύριος επιβλέπων σε 12 διδακτορικές διατριβές και σε πολλές άλλες μέλος τριμελών επιτροπών.

– Ήμουν μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής για λήψη ειδικότητας Παθολογίας.

-Ήμουν για τρεις τριετείς θητείες διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά.

-Έχω κάνει μεγάλο αριθμό επιστημονικών διαλέξεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και έχω μιλήσει σε διεθνή διαβητολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Έχω ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση πολλών συνεδρίων και σε αρκετά από αυτά ως πρόεδρος ή γραμματέας.

-Έχω εκπονήσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες μόνος ή με συνεργάτες μου από τις οποίες οι περισσότερες δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά (άνω των 1500 βιβλιογραφικών αναφορών σε διεθνή περιοδικά).

-Κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως τα «Ιατρικά θέματα» (του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ), η «Κασταλία» (του συλλόγου ιατρών λογοτεχνών), και οι εφημερίδες Ελληνικός Βορράς, Μακεδονία, Η Καθημερινή,  ΕΣΤΙΑ και η εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς ΟΔΟΣ. Έχω γράψει άρθρα μετά από πρόσκληση σε διάφορα περιοδικά που απευθύνονται σε διαβητικά άτομα.

-Ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με την ζωγραφική και πήρα μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

-Είχα πάντα καλή σχέση με τον αθλητισμό. Ως φοιτητής ιατρικής ανήκα στην ομάδα που κατέκτησε το διασχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ στο ΑΠΘ.

-Συνέβαλα στην πραγματοποίηση των δύο πρώτων κατασκηνώσεων για παιδιά που έχουν διαβήτη και που οργάνωσε προ ετών στη Β. Ελλάδα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων διαβητικών παιδιών.

-Είμαι μέλος πολλών ιατρικών εταιρειών και της «Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας».

-Από τον Σεπτέμβριο του 2008 που αφυπηρέτησα από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ έχω περισσότερο χρόνο για τα λοιπά ενδιαφέροντά μου και ασχολούμαι εντατικά με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και εξέδωσα δυο τόμους της νεότερης ελληνικής ιστορίας 1897-1941 και 1942-1967, και ένα αγγλογλωσσο βιβλίο με την ιστορία της Ελλάδας 1941-1949 που εκδοθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΑΜΑΖΟΝ.

-Ομιλώ την Αγγλική γλώσσα και μετρίως την Ισπανική και Γαλλική.

-Είμαι παντρεμένος με την μικροβιολόγο υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Πηνελόπη Κεραμιδά και έχουμε μία κόρη, τη Δέσποινα, που είναι καθηγήτρια Αγγλικών παντρεμένη με τον καθηγητή της Ι.Σ. ΑΠΘ Καρδιοχειρουργό κ. Κυριάκο Αναστασιάδη και έναν γιο, τον Θεόδωρο, που είναι καρδιολόγος εργασθείς επί οκταετία στην Οξφόρδη και νυν επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ.

Μετά την αφυπηρέτησή μου από την Ιατρική Σχολή έγινα μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Από το 2019 είμαι πρόεδρος του Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας – Θράκης.

Πίνακας βιβλίων τα οποία δημοσίευσα

Βιβλία ιατρικά
 1. Σακχαρώδης Διαβήτης. Παθογένεια, Διάγνωση, Θεραπεία, Επιπλο­καί. Εκδ. Αλ. Σιώκης, Θεσσαλονίκη 1976.
 2. Σακχαρώδης Διαβήτης (φοιτητικές σημειώσεις). Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσ­­σαλονίκη 1986.
 3. Σακχαρώδης Διαβήτης. Από τη θεωρία στην πράξη. Εκδ. Αλ. Σιώ­κης, Θεσ­σα­λονίκη 1987.
 4. Διαβητολογία. Θεωρία και πρακτική στην αντιμετώπιση του σακχα­ρώ­δη δια­βήτη. Εκδ. Σιώκης, Θεσσαλονίκη 2000.
 5. Κλινική εξέταση και διάγνωση (επιμέλεια μετά των Μ. Σιών και Γ. Γιαν­νό­γλου). Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσσαλονίκη 2007.
 6. Διαβητολογία. Θεωρία και πρακτική στην αντιμετώπιση του σακχα­ρώ­δη δια­βήτη. 2η πλήρως αναθεωρημένη έκδοση με επιπλέον κεφάλαια. Εκδ. Σιώκης, Αθήνα 2009.

Όλα τα ιατρικά βιβλία εκτός από το 2 και 5 είναι εξαντλημένα. Η Διαβητολογία παρέχεται δωρεάν από την ιστοσελίδα μου και από τις εκδόσεις Δ. Σιώκης (βλ. βιβλία).

 Βιβλία λογοτεχνικά και ιστορικά
 1. Χρονογραφήματα ενός γιατρού – Μεταξύ αστείου και σοβαρού. Εκδ. Univ. Studio Press, Θεσσα­λο­νίκη 2001.
 2. Η πόλη μας κι εμείς άλλοτε και τώρα. Θεσσαλονίκη 1941-2005. Εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2005.
 3. Οικογένεια Μπαρλαμπά (Μυθιστόρημα). Εκδ. University Studio Press, Θεσ­σα­λο­νίκη 2010.
 4. Ιστορία της νεότερης Ελλάδας – Πολιτική και στρατιωτική. Α΄τόμος 1897-1941. Eκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2016.
 5. Ιστορία της νεότερης Ελλάδας – Πολιτική και στρατιωτική, Β΄τόμος 1942-1967. Eκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2017.
 1. Χρονογραφήματα, δοκίμια και άλλα. Εκδ. Εχέδωρος εκδοτική 2017.
 2. A brief history of Greece 1941-1949. Amazon edition 2021.